Het is een gewone ochtend en je wordt wakker met het geluid van je slimme wekker, die je op het ideale moment in je slaapcyclus wekt. Je pakt je smartphone en vraagt aan Siri wat het weer vandaag wordt. Terwijl je je klaarmaakt voor de dag, stel je via een spraakassistent de thermostaat in op een comfortabele temperatuur. Wat je misschien niet beseft is dat je, nog voordat je de deur uitgaat, al met verschillende vormen van Artificial Intelligence. Hoe werkt deze AI in ons dagelijks leven precies? En welke tools gebruiken we allemaal al? Een overzicht.
Hoe werkt AI precies?
Artificial Intelligence, oftewel kunstmatige intelligentie, is de informatica die zich richt op het ontwikkelen van systemen die kunnen leren, redeneren en zichzelf aanpassen. AI verwerkt enorme hoeveelheden data en gebruikt complexe algoritmen om patronen te herkennen en voorspellingen te doen. Een paar voorbeelden.

Machine learning
Bij machine learning leren systemen van data. In plaats van geprogrammeerd te worden voor specifieke taken, gebruiken machine learning-algoritmen data om modellen te trainen en te verbeteren. Gegevens worden ingevoerd in een algoritme en het beoogde resultaat aangepast op basis van de uitkomsten. Hoe meer data en variaties het systeem kent, hoe beter het wordt in het maken van nauwkeurige voorspellingen.
Neurale netwerken
Neurale netwerken bestaan uit verschillende lagen van neuronen die met elkaar verbonden zijn. Deze netwerken kunnen complexe patronen in data herkennen. Deep learning, een onderdeel van machine learning, gebruikt neurale netwerken met veel verborgen lagen om zeer complexe AI tools in ons dagelijks leven te kunnen gebruiken zoals: spraak- en beeldherkenning.
Natural language processing
Dit is het onderdeel van AI dat zich richt op de interactie tussen computers en menselijke taal. NLP-systemen analyseren en begrijpen natuurlijke taal om taken zoals vertaling, sentimentanalyse en tekstgeneratie uit te voeren. Met NLP kunnen AI-systemen teksten interpreteren, de context begrijpen en relevante antwoorden genereren. Een goed voorbeeld hiervan is ChatGPT.
Leestip: AI teksten van hoge kwaliteit? Ai ai captain!
Computer vision
Dit onderdeel van AI stelt machines in staat om visuele informatie te interpreteren en te begrijpen. Door het gebruik van beeldherkenningstechnologieën kunnen systemen objecten in afbeeldingen identificeren, gezichten herkennen en zelfs acties in video’s analyseren. Computer vision wordt toegepast in alles, van voertuigen tot medische diagnoses.
Artificial intelligence in ons dagelijks leven

AI is een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven geworden, vaak zonder dat we het doorhebben. Wat dacht je bijvoorbeeld van slimme assistenten voor thuis, social media en digitale betaalsystemen?
Slimme assistenten
Virtuele assistenten zoals Siri, Google Assistant en Alexa gebruiken AI om onze spraak te begrijpen en te reageren op vragen. Van het instellen van herinneringen, het zoeken naar informatie tot het bedienen van smart home-apparaten: AI-assistenten zijn er om ons leven makkelijker te maken.
Aanbevelingen
Als je een film kijkt op Netflix, muziek streamt op Spotify of iets koopt op Amazon krijg je aanbevelingen die zijn gegenereerd door AI. Je kent ze vast wel: die advertenties aan de rechterkant van de pagina, die producten laten zien waar je onlangs naar hebt gezocht. Deze systemen analyseren jouw online activiteiten en vergelijkbare gebruikersgegevens om gepersonaliseerde suggesties te doen die aansluiten bij jouw klikgedrag.
Social media
Artificial intelligence speelt een grote rol in hoe content wordt weergegeven op platforms zoals Facebook, Instagram en X. Het helpt om een gepersonaliseerde en veilige gebruikerservaring te bieden, bijvoorbeeld met het cureren van je nieuwsfeed en het modereren van posts.
Leestip: Social Media Management met AI
Gezondheidszorg
AI wordt ook steeds meer gebruikt in de medische wereld, bijvoorbeeld bij het analyseren van medische beelden en het voorspellen van virusuitbraken. Met patroonherkenning en voorspellende analyses, kunnen AI-systemen artsen helpen bij het stellen van diagnoses en het plannen van behandelingen.
Transport
Zelfrijdende auto’s, zoals die van Tesla, gebruiken AI om de omgeving te begrijpen en veilig door het verkeer te navigeren. En AI wordt ook gebruikt in navigatie-apps, zoals Google Maps, om de snelste routes te berekenen en fileprognoses te geven.
Banken
Robotgestuurde systemen worden gebruikt voor fraudedetectie, klantenservice en risicobeheer. Chatbots helpen klanten bij hun bankvragen, terwijl AI-systemen ongebruikelijke transacties in realtime kunnen identificeren en blokkeren.
E-commerce
Wat betreft chatbots zijn banken een voorbeeld, maar zeker niet de enigen die ze inzetten voor hun klantenservice. Ook in de e-commerce wordt het veelvuldig ingezet. Verder helpt AI onder andere bij het optimaliseren van voorraadbeheer, logistiek en marketingcampagnes.
10 bekende tools die werken met AI

Er zijn talloze tools die gebruik maken van AI om hun producten en diensten te verbeteren. Hier zijn 10 herkenbare voorbeelden, waar we allemaal wel eens te maken mee hebben gehad.
1. Grammarly
Deze AI-gedreven schrijfassistent helpt je bij het corrigeren van grammaticale fouten, het verbeteren van de schrijfstijl en het controleren van de toon of voice. Door natuurlijke taalverwerking kan Grammarly context begrijpen en goede suggesties doen.
2. Google Photos
De fotodienst van Google gebruikt AI om je beelden te organiseren, gezichten en locaties te herkennen en automatische albums en animaties te maken. De zoekfunctie in Google Photos is een stukje innovatie van de bovenste plank dankzij AI. Hiermee kun je eenvoudig specifieke foto’s vinden door te zoeken op termen zoals ‘strand’, ‘kat’ en de plaats waar je bent geweest.
3. Spotify
Spotify gebruikt AI om gepersonaliseerde afspeellijsten te creëren, zoals de Discover Weekly en Daily Mix. Deze afspeellijsten zijn gebaseerd op je luistergeschiedenis en data die is gebaseerd op trends onder vergelijkbare gebruikers.
4. Tesla Autopilot
Tesla’s zelfrijdende technologie maakt gebruik van artificial intelligence om voertuigen te helpen navigeren, rijstroken te herkennen en automatisch te parkeren. De software verzamelt realtime data uit de omgeving om de rij-ervaring voortdurend te verbeteren.
5. Photoshop
Met de integratie van AI-tools als Adobe Sensei kan Photoshop automatisch objecten selecteren, achtergronden verwijderen en met één klik afbeeldingen verbeteren.
6. Google Assistant
De slimme assistent van Google kan niet alleen eenvoudige taken uitvoeren, maar ook afspraken maken en zelfs telefoongesprekken voeren namens jou. Hiervoor gebruikt Google Assistant geavanceerde AI om menselijke interactie na te bootsen en antwoorden te kunnen begrijpen.
7. Alexa
Alexa is een andere populaire virtuele assistent die gebruik maakt van AI om apps te bedienen, vragen te beantwoorden en muziek af te spelen. Alexa’s vaardigheden kunnen worden uitgebreid met apps van andere, willekeurige fabrikanten. Dit maakt het systeem nóg veelzijdiger.
8. Facebook en Instagram
Facebook en Instagram gebruiken AI om inhoud te modereren, fake news te detecteren en advertenties te personaliseren. Door AI in te zetten, kunnen de sociale platformen een betere en veiligere gebruikerservaring bieden.
9. IBM Watson
Deze krachtige AI-tool wordt gebruikt in verschillende sectoren, van gezondheidszorg tot financiën. Watson kan complexe data-analyses uitvoeren, patronen herkennen en spraak gestuurd worden.
10. Zoom
De populaire videotool gebruikt AI voor functies zoals ruisonderdrukking, automatisch bijsnijden van het beeld en realtime transcripties. Deze AI-functies helpen Zoom (en ons) om de kwaliteit van online meetings te verbeteren.
AI inzetten voor je bedrijf
Meer weten over de mogelijkheden van AI? Heb je een persoonlijk vraagstuk? Of wil je gewoon een keer sparren met onze specialisten? Neem vrijblijvend contact op, we helpen je graag.
